TURSKI PREDSJEDNIK U ZAGREBU: ‘Želim da gospodarska razmjena između Turske i Hrvatske dosegne milijardu dolara’

Jurica Galoic/PIXSELL

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sletio je u utorak oko 15 sati u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman.

Nakon toga je na Mirogoju kod Zida boli položio vjenac, nakon čega je vrlo brzo otišao. U 17.10 sati stigao je na Pantovčak sa suprugom, gdje su ga dočekali Kolinda Grabar Kitarović i njezin suprug Jakov.

U 19.15 sati Siniša Kovačić i zamjenik ravnatelja turske RTV Ibrahim Eren potpisali su sporazum o suradnji dvaju televizija. Nedugo nakon toga predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je: “Prije svega, želim svima poželjeti srdačnu dobrodošlicu. Drago mi je što je Erdogan došao s brojnim gospodarskim izaslanstvom, što pokazuje veliki interes Turske za ulaganja u Hrvatskoj, a to je bila i okosnica našeg sastanka. Naši bilateralni odnosi su odlični”, dodala je predsjednica te kazala: “Govorili smo o suradnji na području energetike i prometnom povezivanju. Hrvatska podržava Tursku na putu prema EU i naša je suradnja u okviru NATO-a vrlo dobra. Dijelimo odgovornost za budućnost za BiH. Turska je tu uvijek igrala veliku ulogu. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, u kojoj Turska igra veliku ulogu”.

Nakon predsjednice nazočnima se obratio i Erdogan: “Došao sam s velikim izaslanstvom te ćemo u budućnosti bolje promatrati situaciju u Hrvatskoj. Vidim da se u Hrvatskoj u deset godina mnogo toga promijenilo. Hrvatska je ušla u EU i postala članica NATO-a. Mi kao Turska pružamo punu podršku Hrvatskoj.

Želim naglasiti da je naše gospodarske odnose potrebno poboljšati i povećati. Cilj je da budu milijardu dolara. Trenutno se ne vidi potencijal obje zemlje u tom pitanju, ali dok god postoji volja da se to promijeni, to se može i postići.

Samnom je došlo 60 tvrtki koje investiraju u Hrvatskoj i to će se i nastaviti”, rekao je turski predsjednik, prenosi portal Index.

“Vjerujem da će se broj letova u Tursku povećati, kao i broj hrvatskih turista koji dolaze u Hrvatsku. Važna je zajednička politika na Balkanu. Razgovarali smo o solidarnosti koja je važna za mir i stabilnost na Balkanu. Hrvatska, Turska i BiH mogu stvoriti snažni bilateralni mehanizam za to. Njime će upravljati samo najviši dužnosnici. Sastanak je bio vrlo uspješan, nadam se da će tako biti i sutra na sastanku s poduzetnicima”, kazao je Erdogan.

“Postoji niz područja u kojima Hrvatska može pomoći Turskoj, pogotovo oko ukidanja viza. Nadam se da ce biti recipročno. Iznimno nam je bitna energetika, izvoz poljoprivrednih proizvoda, izvoz goveđeg mesa u Tursku. Tu je i pitanje turizma, ulaganje u sektor turizma i razmjena turista”, kazala je Grabar Kitarović.

Erdogan je kazao i kako je, dok je još premijer imao isto mišljenje o ustavu. “Kao osnivač stranke koja drži do istih stavova, a to je da država ima isti odnos prema svim vjerama. Analizirali smo sekularne sustave i kao kandidat za predsjednika sam iznio svoje stavove”, dodao je Erdogan.

 

Iako je građanima poručeno da pokušaju do 15.30 sati izaći s posla kako bi izbjegli gužve, sve je zatvoreno puno ranije. Centar Zagreba je u potpunom kolapsu, javlja Dnevnik.hr.

Turski predsjednik će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, o jačanju gospodarske suradnje te sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

Veliku važnost posjetu pridaju obje zemlje, o čemu svjedoči i sastav turskog izaslanstva. U Zagreb dolaze ministri pravosuđa, europskih poslova, gospodarstva, energetike, kulture i turizma, te više od 90 poduzetnika na gospodarski forum, prenosi Index.

Hrvatska gospodarska komora organizira hrvatsko-turski gospodarski forum u srijedu, a Erdogana očekuju i sastanci s premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

U povodu 100. godišnjice priznanja islama tradicionalnom vjeroispovješću u Hrvatskoj će se poslijepodne u HNK-u održati svečana akademija.

Turski predsjednik posjet Hrvatskoj završava otvaranjem turskog kulturnog centra u središtu Zagreba.

Komentiraj