Turski parlament idući tjedan počinje raspravu o kontroverznim ustavnim promjenama koje će omogućiti širenje ovlasti predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, pišu turski mediji u subotu.

Prihvaćanjem novog ustava Turska bi prvi put u povijesti imala formalni predsjednički sustav.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) tvrdi da će se Turska time svrstati uz bok Sjedinjenih Država i Francuske u stvaranju učinkovita sustava upravljanja zemljom.

Kritičari u tome vide Erdoganovu namjeru da prisvoji svu vlast u zemlji.

Parlamentarna rasprava počinje u ponedjeljak i očekuje se da će u dva čitanja trajati od 13 do 15 dana.

AKP-u za usvajanje ustavnih amandmana prvo treba više od 330 glasova, odnosno tri petine zastupnika, a zatim i potvrda na referendumu.

AKP-u za tropetinsku većinu nedostaje 13 ruku u parlamentu i uzda se u podršku oporbene krajnje desne Nacionalističke stranke (MHP) koja ima 40 zastupnika.

Po novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku, kao što je sada slučaj iako je Erdogan suosnivač AKP-a.

Uvela bi se i funkcija potpredsjednika države, a ukinuo ured premijera.

Predsjednik bi imao pravo na dva petogodišnja mandata, ali se u to vjerojatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat, što znači da bi u teoriji mogao ostati na vlasti do 2029. godine.

 

Komentiraj

FOTO: EPA/STR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.