TURSKI MINISTAR ZDRAVSTVA POTVRDIO U napadu na Idlib korišten je sarin

EPA/STRINGER

Turski ministar zdravstva Recep Akdag otkrio je u utorak da su rezultati autopsije pokazali da je u prošlotjednom kemijskom napadu na sjevernu Siriju korišten plin sarin, prenosi FOX News.

Akdag je za agenciju Anadolu rekao da je žrtvama uzet uzorak krvi i urina, a potvrđeno je da su bili izloženi sarinu. Turska je prošlog tjedna izvela obdukciju na tri žrtve kemijskog napada. Na obdukciji su sudjelovalidužnosnici iz Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

U kemijskom napadu na sirijsku provinciju Idlib, koji se dogodio 4. travnja, poginulo je gotovo 90 osoba. SAD su za napad okrivile vladu predsjednika Bashara al-Assada, te u petak odgovorile rakwetnim napadom na zračnu bazu odakle su kemijski napadi krenuli.

S druge strane, ruski predsjednik odbacio je navode da iza napada u Idlibu stoji sirijska vlada, navodeći kako je Rusija znala za ‘provokacije’ kojima bi se krivnja za kemijski napad svalila na Siriju. Predložio je Ujedinjenim narodima da pokrenu istragu.

Komentiraj