Matthias Balk/dpa

Turski ministar vanjskih poslova optužuje Berlin

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu upozorio je u utorak navečer Njemačku da Turskoj ne dijeli lekcije iz demokracije i optužio Berlin za uplitanje prije referenduma o jačanju predsjedničkih ovlasti.

“Molim vas nemojte nam dijeliti lekcije o ljudskim pravima i demokraciji”, rekao je šef diplomacije iz rezidencije turskog konzula u Hamburgu.

“Njemačka se ne bi smjela miješati u naše izbore i naš referendum”, naglasio je s balkona rezidencije pred oko 200 simpatizera.

Ankara optužuje Berlin da sprječava izborne skupove potpore turskom predsjedniku Recepu Tayipu Erdoganu u Njemačkoj, uoči referenduma 16. travnja.

“Želimo reći našim njemačkim prijateljima da prestanu s tim lošim potezima. Oni koji žele zaokružiti ‘da’ na referendumu su blokirani, to nije ispravno”, kritizirao je Cavusoglu.

Dodao je da će se u srijedu ujutro sastati s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom.

Prema podacima policije, oko 250 protivnika turskog predsjednika, uglavnom alevita, također se okupilo blizu konzulata, a neki su nosili transparente s natpisima “Diktator Erdogan, ne”.

Njemačke vlasti su u ponedjeljak navečer povukle dozvolu za održavanje Cavusogluovog skupa jer su mjesto održavanja u Hamburgu ocijenile neprikladnim, ali time nisu otkazale sam skup.

Odnosi Turske i Njemačke su se posljednjih dana dodatno zaoštrili nakon što su u Njemačkoj otkazani izborni skupi na kojima su trebali sudjelovati turski ministri.

Njemačka ima najbrojniju tursku dijasporu u svijetu, od oko 3 milijuna ljudi. U Njemačkoj se također nalazi i brojna kurdska zajednica koja se bori protiv Erdoganovog režima.

Vlada Angele Merkel je posljednjih mjeseci više puta pozivala tursku zajednicu da ne uvozi sukobe koji potresaju Tursku.

Njemački dužnosnici niječu bilo kakve političke motive za otkazivanje skupova.

Komentiraj