Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u subotu je rekao da će raditi na normalizaciji odnosa s Njemačkom nakon mjeseci međusobnih optuživanja u nizu pitanja između ta dva saveznika u NATO-u.

Već napeti odnosi pogoršali su se  nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan krenuo u obračun s njegovim protivnicima nakon neuspjelog državnog udara prošle godne.

Njemačka je prosvjedovala i protiv uhićenja njemačkih građana pod političkim optužbama  i postavila pitanje treba li nastaviti pregovore o pristupanje Turske EU-u.

U neuobičajeno pomirljivom tonu Cavusoglu je njemačkom tjedniku Der Spiegel rekao da nema razloga za probleme između dvije zemlje.

“Ako napravite jedan korak prema nama mi ćemo prema vama napraviti dva”, rekao je.

Na pitanje vjeruje li da će doći do normalizacije odnosa Cavusgolu je odgovorio potvrdno i rekao da je “spreman uložiti napor u tom smjeru”

Njemačka kancelarka Angela Merkel nakon slabog izbornog rezultata nastoji formirati koaliciju s liberalima (FDP) i Zelenima, a mogući kandidat za ministra vanjskih poslova bio bi jedan od čelnika Zelenih Cem Ozdemir koji ima turske roditelje i koji je bio vrlo kritičan prema Erdoganu.

“Tko god dođe u Tursku kao ministar vanjskih poslova naići će na isto poštovanje kakvo pokazuje prema nama”, rekao je Cavusoglu njemačkom listu.

Komentiraj