Sarajevo, 11.3.2012 - Regionalni ured za Balkan turske novinske agencije Anadolije, koji æe imati servis na na hrvatskom, srpskom i bosanskom jeziku, otvoren je u nedjelju u Sarajevu. Presijecanjem vrpce na prigodnoj sveèanosti poèetak rada Anadolije za Balkan oznaèili su predsjedavajuæi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegoviæ, zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag (na slici) i glavni direktor novinske agencije Anadolije Kemal Ozturk. foto FaH/ FENA/ ua

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag nazvao je u četvrtak uzaludnim napore oporbe da ospori rezultate referenduma kojim su proširene ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Naš ustav jasno određuje da su odluke izbornog povjerenstva konačne i da se te odluke ne mogu osporavati”, rekao je Bozdag, a prenijela je agencija Anadolija.

“Čak i ako se podnese takva pritužba, Ustavnom sudu ne preostaje ništa drugo da je odbaci”, kazao je ministar.

On je pozdravio odluku izbornog povjerenstva da odbaci peticije oporbenih stranaka za poništenje rezultata referenduma. Na referendumu je 51,4 posto Turaka glasovalo za proširenje predsjedničkih ovlasti.

Ta odluka donesena u srijedu izazvala je prosvjede na ulicama Istanbula, a oporbene stranke su najavile da će uložiti žalbu na najvišoj sudskoj instanci.

Komentiraj