Nitko nema pravo reći Turskoj protiv koje terorističke organizacije se može boriti, izjavio je u ponedjeljak turski ministar za europske poslove Omer Celik dok se Ankara suočava s kritikama zbog sukoba s kurdskim snagama u sklopu svoje operacije u sjevernoj Siriji.

“Nitko nam nema pravo reći protiv koje se terorističke organizacije možemo boriti a koju trebamo ignorirati”, rekao je Celik na tiskovnoj konferenciji u Ankari.

Turske snage ušle su dublje u sjevernu Siriju u ponedjeljak nakon čega se Ankara suočila s kritikama SAD-a koji je izrazio zabrinutost da je turska operacija izgubila iz vida svoj glavni cilj, a to je borba protiv Islamske države (IS).

Sjedinjene Države pružaju potporu sirijskoj kurdskoj miliciji YPG u borbi protiv IS-a. Turska, koja je dio koalicije protiv IS-a, smatra YPG terorističkom organizacijom i produženom rukom PKK.

Pentagon je priopćio da su sukobi između Turske i prokurdskih snaga na sjeveru Sirije “neprihvatljivi” i da moraju prestati.

Sukobi na lokacijama na kojima se ne nalazi IS izazivaju duboku zabrinutost, objavio je na Twitteru američki izaslanik koalicije protiv IS-a Brett McGurk nakon brifinga u ministarstvu obrane.

“Želimo pojasniti da su ti sukobi neprihvatljivi i izazivaju našu duboku zabrinutost”, priopćio je Pentagon, a prenosi AFP.

Pentagon također navodi da SAD “nije upleten u te aktivnosti, one nisu koordinirane s američkim snaga i mi ih ne podržavamo”.

“U skladu s tim pozivamo sve naoružane aktere da se povuku i poduzmu odgovarajuće mjere za smirivanje sukoba i otvaranje komunikacijskih kanala.”

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.