Turski gospodarstvenik tuži Hrvatsku Strasbourgu zbog geotermalne elektrane kod Bjelovara

Turski gospodarstvenik Muharrem Balat je preko svoje hrvatske tvrtke BLT tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) radi niza sudskih odluka kojima mu je, kako navodi u tužbi, povrijeđeno pravo na uživanje vlasništva i pravično suđenje.

BLT u Hrvatskoj predstavlja turski MB Holding, investitora koji je u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara razvio i pokrenuo prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj.

Zbog elektrane, koja će do 2031. primiti preko milijardu kuna državnih poticaja, vodi se sudska bitka između bivših suradnika Balata i nekada manjinskog partnera Dragana Jurilja.

Turskog investitora, koji je držao 80 posto vlasništva u tvrtki nositelju projekta – Geoen d.o.o. – manjinski partner Jurilj, odnosno tvrtka Geothermal Solutions (suvlasnik 20 posto), uspio je u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda “izbaciti” iz vlasništva kompanije te preuzeti njezino vodstvo.

I vlasništvo nad zemljištem na kojem je elektrana u zemljišnim knjigama također je prebačeno na manjinskog partnera. Suprotstavljene strane, prema pisanju medija, u tišini su “ratovale” posljednjih nekoliko godina, no problemi su eskalirali otkad su jedni protiv drugih pokrenuli više od 30-ak sudskih postupaka i podnijeli više kaznenih prijava.

U tužbi ESLJP-u stoji da je odluka Visokog trgovačkog suda od 26. veljače 2021. donesena uz pogrešnu primjenu materijalnoga prava, čime je BLT-u onemogućena učinkovita pravna zaštita pred sudom.

Kao ključan navode učinak brisanja iz sudskog registra vlasničkih udjela BLT-a u tvrtki Geoen, nositelju projekta geotermalne elektrane, nakon čega je taj udio pripao manjinskom, 20-postotnom suvlasniku, tvrtki Geothermal Solutions, u vlasništvu Dragana Jurilja.

BLT kao podnositelj tužbe na 250 stranica obrazlaže svoje tvrdnje da su im u Hrvatskoj povrijeđena prava na pravično suđenje i uživanje vlasništva te obrazlaže da je kao većinski vlasnik, osigurao financiranje izgradnje elektrane te u razvoj projekta uložio svoj know-how.

U tužbi ESLJP-u podnositelj navodi i da je povreda prava na pravično suđenje dodatno naglašena odbacivanjem ustavne tužbe i stavom Ustavnoga suda da ne želi razmatrati ovaj predmet. Stoga zaključuju da su hrvatski sudovi svojim odlukama propustili osigurati minimum pravne zaštite potrebne BLT-u u pogledu njegovih udjela u Geoenu.

Jurilj s druge strane u medijima je odbacio tvrdnje bivših turskih partnera da u Hrvatskoj nisu imali pravično suđenje. “Svi su procesi legitimni i svaki investitor u RH je dužan poštivati pravomoćne sudske odluke, bio zadovoljan ili ne. Nisam  zadovoljan sa svim presudama”, kazao je Jurilj.

Komentiraj