EPA/SEDAT SUNA

Turska uhitila nećaka klerika optuženog za puč

Turske vlasti uhitile su nećaka Fetullaha Gulena, muslimanskog klerika koji živi u SAD-a i kojeg Ankara optužuje za neuspio vojni puč, objavila je u subotu državna novinska agencija Anadolija.

Gulen, koji u egzilu živi od 1999. i vodi široku mrežu škola i zaklada u Turskoj i drugim državama, niječe bilo kakvu umješanost u pokušaj državnog udara 15. srpnja u kojem je poginulo najmanje 246 ljudi.

Njegov nećak Muhamed Sait Gulen uhićen je u gradu Erzurumu na sjeveru Turske i bit će prebačen u Ankaru na ispitivanje, prenosi Anadolija.

Suočen je s optužbama za članstvo u terorističkoj organizaciji, dodaje agencija.

To je prvi put da je neki član obitelji 75-godišnjeg klerika uhićen nakon neupjelog puča.

Predsjednik Tayyip Erdogan optužuje Gulena da gradi “državu unutar države” i želi svrgnuti vladu te traži od Washingtona da ga izruči Turskoj.

Erdogan je u subotu izdao dekret o zatvaranju 2341 institucije, među kojima su škole, dobrotvorne organizacije, sindikati i medicinski centri.

Prvi dekret otkako je u Turskoj u srijedu uvedeno izvanredno stanje također podužuje vremensko razdoblje koje osoba može provesti u pritvoru na 30 dana.

Jedan vladin dužnosnik je rekao da su sve institucije koje će biti zatvorene povezane s pokretom islamskog klerika Fethullaha Gulena,

Turska je suspendirala 37500 javnih službenika i policijskih časnika nakon pokušaja vojnog udara, a među njima je puno djelatnika ministarstva obrazovanja, i ukinula je licence za 21000 učitelja. Ministarstvo obrazovanja je priopćilo da očekuje zatvaranje više od 600 škola.

Broj pritvorenih je premašio 10000, a među njima je više od 7000 vojnika, uključujući najmanje 120 generala. Poništeno je oko 11000 putovnica u potezu u svrhu sprječavanja bijega ljudi koji su moguće povezani s pokušajem puča.

Komentiraj