SAD je poručio Turskoj da će uzeti natrag oružje isporučeno kurdskoj miliciji YPG u sjevernoj Siriji nakon poraza Islamske države, čime Washington želi otkloniti zabrinutost Turske zbog naoružavanja Kurda na njezinim granicama, objavila je u četvrtak Ankara.

Izvor iz turskog ministarstva obrane rekao je da je američki ministar obrane Jim Mattis turskom kolegi također obećao da će mu svaki mjesec slati popis oružja isporučenog YPG-u, napominjući da je prvi popis već poslan Ankari.

Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih vlasti na jugoistoku zemlje od sredine 1980-ih. Tvrdi da je oružje poslano YPG-u u prošlosti završilo u rukama PKK-a i upozorava da naoružavanje tih snaga smatra prijetnjom svojoj sigurnosti.

SAD smatra YPG važnim saveznikom u borbi protiv Islamske države u Raqqi, njezinom glavnom uporištu u Siriji. Bitka za Raqqu počela je prije dva tjedna, a Islamska država na pragu je poraza i u iračkom Mosulu.

Mattis je rekao turskom ministru obrane Fikriju Isiku da se vode detaljne bilješke o opremi koju se šalje YPG-u i da će svo oružje biti vraćeno SAD-u nakon poraza Islamske države, kazali su izvori.

U pismu ministru, Mattis je također istaknuo da će arapski borci činiti 80 posto snaga koje će osloboditi Raqqu. Arapske snage će poslije i držati taj grad.

Turski predsjednik Erdogan je zaprijetio da će napasti YPG ako bude ugrožavao sigurnost Turske.

Turska je poslala vojna pojačanja uključujući vojnike, vozila i opremu u sjevernu Siriju gdje se bori protiv Islamske države i YPG-a, kazao je sirijski izvor.

Turski dužnosnici to nisu komentirali, no Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da se turska pojačanja kreću u smjeru južno od grada Azaza, koji drže sirijski pobunjenici koje podržava Turska i nalazi se blizu područja koje kontrolira YPG.

Komentiraj