Turska traži dvije kazne doživotnog zatvora za Gulena i još 1900 godina zatvora

FaH

Tursko tužiteljstvo zatražilo je dvije kazne doživotnog zatvora i dopunsku kaznu od 1900 godina zatvora za bivšeg imama Fethullaha Gulena, optuženog da stoji iza neuspjelog puča 15. srpnja, izvijestila je u utorak turska novinska agencija Anadolija.

Optužnicom od 2527 stranica državno odvjetništvo pokrajine Usak traži izručenje imamA koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama.

Tereti ga da je “silom pokušao srušiti ustavni poredak” te da je “formirao i rukovodio oružanom terorističkom skupinom”, prenosi agencija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra 75-godišnjega Gulena svojim najvećim neprijateljem, a propovjednik koji od 1999. živi u SAD-u odbacuje svaku upletenost u pokušaj puča.

Erdoganova vlada godinama optužuje Gulena za “paralelnu državu”, a kritike su se zaoštrile od otkrića korupcijskog skandala 2013. koji je zahvatio i samog Erdogana.

Navodno “Teroristička organizacija Fethullah (FETO)” djelujem putem mreže privatnih škola, poduzeća, osiguravateljskih kuća i medija koji se financiraju donacijama bogatih poslovnih ljudi u cilju preuzimanja turskih ustanova.

Nakon što je spriječio državni udar, predsjednik Erdogan je počeo spominjati vraćanje smrtne kazne, ukinute 2004.

Komentiraj