Turska se obrušila na još jedan oporbeni list

EPA/MARK SCHIEFELBEIN / POOL

Turske vlasti izdale su uhidbene naloge za vlasnikom i troje djelatnika jednog oporbenog lista, objavio je u petak taj list.

Optuženi su za kaznena djela počinjena po nalogu mreže Fethullaha Gulena, kojeg Ankara smatra odgovornim za prošlogodišnji neuspjeli pokušaj državnog udara u kojem je poginulo 240 ljudi.

Turska policija pretražila je stanove vlasnika i troje djelatnika lista Sozcu, koji kritizira Erdogana i vladajuću stranku AKP, a pritvoren je i urednik portala tog lista, rekao je policijski izvor.

Vlasnik lista trenutačno je u inozemstvu.

Agencija Anadolija objavila je da su među ostalim optuženi za planiranje “ubojstva predsjednika i fizički napad” te “oružanu pobunu protiv turske vlade.”

Metin Yilmaz, glavni urednik sekularističkog, nacionalističkog lista potvrdio je policijske pretrese, ali niječe optužbe, tvrdeći da njegov list već odavno kritizira Gulena i njegove pristaše.

“Jedino čim se bavimo je novinarstvo. Ali to je u ovoj zemlji zločin samo po sebi”, rekao je. “Pisanje istine, kritiziranje i priče su zločini.”

Turska oporba žestoko je kritizirala istragu.

Turske vlasti su od neuspjelog državnog udara prošle godine zatvorile više od 130 medija i u zatvor smjestile više od 150 novinara.

Turski sud prije nekoliko je dana u pritvor smjestio urednika portala oporbenog lista Cumhuriyeta optuženog za širenje terorističke propagande.

Desetak novinara tog lista, dugogodišnjeg oslonca starog turskog sekularističkog establišmenta, već je u zatvoru osuđeno na kazne u trajanju do 43 godine pod optužbom da su podržavali Gulenovu mrežu.

Turska je također suspendirala ili otpustila više od 150.000 sudaca, učitelja, policajaca i državnih službenika te ih uhitila još 50.000 zbog sumnje u povezanost s Gulenovim pokretom.

Turski dužnosnici tvrde da je to potrebno jer je Gulen uspostavio “državu unutar države” što je prijetnja za nacionalnu sigurnost.

Komentiraj