FaH

Turska: Pritvoreno 103 generala i admirala; nastavljene čistke

Sto tri turskih generala i admirala je pritvoreno u okviru istrage o neuspjelu puču, izvijestila je u ponedjeljak provladina novinska agencija Anadolija dok se nastavljaju čistke u državnim insitucijama.

Po agenciji koja objavljuje detaljnu listu njihovih imena, ti visoki časnici dolaze iz zrakoplovstva, kopnene vojske, mornarice te iz svih dijelova zemlje.

Sumnjiči ih se da su sudjelovali u neuspjelu puču koji se odvijao u noći na subotu i u kojem je poginulo najmanje 290 osoba.

Anadolija je u nedjelju navečer izvijestila o 70 generala i admirala u pritvoru. Među njima se nalazi bivši šef zračnih snaga general Akin Ozturk, osumnjičen da je jedan od vođa pokušaja vojnog udara.

Tursko ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo je u ponedjeljak da je 8777 ljudi smijenjeno s dužnosti, uključujući 7899 pripadnika policije i snaga sigurnosti, navodi Anadolija dodajući da ta brojka ne uključuje pripadnike vojske.

CNN Turk javlja da je 30 turskih guvernera i više od 50 visoko rangiranih državnih službenika također smijenjeno s dužnosti u nastavku čistki državnih institucije koje je obećao predsjednik Tayyip Erdogan nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara.

U subotu je smijenjeno 2700 sudaca, što je naišlo na osudu međunarodnih sudačkih udruga koje su prioćile da vojni udar nije prihvatljiv put da bi se promijenila legitimno izabrana vlada, ali da ih brine vijest o smjeni sudaca za koje za sada ne postoje dokazi da su na bilo koji način bili uključeni u nasilno svrgavanje vlasti.

Komentiraj