Turska je zatražila ponovno suđenje osmorici vojnika koji su pobjegli u Grčku nakon neuspjelog državnog udara prošle godine i priopćila je da bi mogla poduzeti mjere, među kojima ukidanje migrantskog sporazuma s Atenom, nakon što je grčki sud odbio njezin zahtjev za izručenje.

Grčki Vrhovni sud u četvrtak je odlučio da turski vojnici, koji su zatražili politički azil jer, kako su rekli, strahuju za svoj život u Turskoj, neće biti izručeni Ankari. Ankara tvrdi da su oni bili umiješani u pokušaj državnog udara 15. srpnja i smatra ih izdajnicima.

“Mi zahtijevamo da se osmorici vojnika ponovno sudi. Ovo je politička odluka, Grčka štiti i pruža utočište urotnicima”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za državnu televiziju TRT Haber u petak.

“Razmatramo što možemo učiniti. Postoji migrantski sporazum koji smo potpisali, uključujući sporazum o readmisiji s Grčkom, i sada procjenjujemo što možemo napraviti, a među tim je ukidanje sporazuma o readmisiji s Grčkom”, kazao je Cavusoglu.

Osmorica vojnika sletjela su helikopterom na sjever Grčke 16. srpnja i zatražila politički azil kazavši da se boje za svoje živote u Turskoj.

Turska je od Grčke zahtijevala njihovo izručenje uz obrazloženje da su upleteni u pokušaj državnog udara i nazvala ih izdajnicima. Oni su zanijekali upletenost u pokušaj svrgavanja predsjednika Tayyipa Erdogana nakon kojeg je slijedila čistka u vojsci i državnim službama.

Odluka suda je konačna i na nju se ne može žaliti.

Komentiraj