EPA/SABAH NEWSPAPER

Turska: S. Arabija mora surađivati u istrazi o nestalom novinaru

Saudijska Arabija mora surađivati u istrazi o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija i dopustiti da turski službenici uđu u saudijski konzulat u Istanbulu, rekao je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je govorio novinarima za vrijeme posjeta Londonu, nakon što je saudijska delegacija došla u Tursku zbog zajedničke istrage o novinaru, koji je nestao 2. listopada.

“Za sada ne vidimo suradnju na ovom pitanju, a želimo je vidjeti”, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Turske novine Sabah izvijestile su u subotu da je turska istraga o nestanku saudijskog novinara, otkrila da snimke Khashoggijevog Apple Watcha navodno upućuju da je mučen i ubijen.

Khashoggi je istaknuti kritičar Rijada i stanovnik SAD-a te je napisao brojne kolumne za The Washington Post.

Međutim, nije jasno jesu li podaci s Apple Watcha poslani na Khashoggijev mobitel izvana ili kako su ih istražitelji mogli oporaviti bez da su došli do samoga sata.

Stručnjaci navode da su šanse vrlo male za scenarij, po kojemu je Apple Watch postavio snimke na iCloud račun. Naime, potrebno je da sat bude udaljen 9-15 metara od iPhonea kako bi se podaci postavili na iCloud, odnosno tako je kod većine modela, rekli su stručnjaci.

Čak i noviji modeli koji mogu izravno komunicirati s iCloudom putem bežične mreže, zahtijevaju pristup obližnjoj WiFi mreži ili tip ćelijske veze koja nije dostupna u Turskoj, dodaju stručnjaci.

Apple Watch se ne može otključati otiskom prsta, iako se u članku objavljenom u Sabahu tvrdi da su tako saudijski agenti pristupili uređaju te Apple Watch ne uključuje nužno mogućnost snimanja.

Apple je odbio komentirati ovaj slučaj.

Komentiraj