urski istražitelji pokrenuli su istragu o nestanku uglednog saudijskog novinara Jamala Khashoggia, koji je nestao prije četiri dana nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, objavila je u subotu televizija NTV.

Saudijski princ Mohammed bin Salman u petak je rekao da će saudijske vlasti dopustiti Turskoj da pretraži zgradu, nakon što su turske i saudijske vlasti izašle u javnost s oprečnim izjavama o nestanku.

Khashoggi je ušao u konzulat u četvrtak. Ankara tvrdi da nema dokaza da je izašao iz diplomatskog predstavništva, dok Rijad kaže da ga je napustio istoga dana.

Princ Salman je agenciji Bloomberg u petak izjavio da Turske vlasti mogu bez ikakvih problema pretražiti zgradu.

“To je naš suvereni teritorij, ali dopustit ćemo im da dođu, izvrše pretragu i sve što žele. Ako to zatraže, naravno da ćemo im to dopustiti. Nemamo što kriti”, istaknuo je princ.

Upitan je li Khashoggi optužen za nešto u Saudijskoj Arabiji, prijestolonasljednik je rekao da njegova država najprije želi utvrditi gdje se nalazi.

Misterij oko nestanka Khashoggija produbio se nakon što je Turska ustvrdila da on iz zgrade nije izašao a Saudijska Arabija istodobno ustraje u tvrdnji da je poznati novinar, kritičan prema saudijskim vlastima, napustio zgradu i tek potom nestao.

Njegova zaručnica stigla je s njime, ali je morala čekati izvan zgrade i nije ga vidjela kako napušta konzulat iako je čekala desetak sati sve do ponoći.

Turske vlasti također su objavile kako smatraju da je Khashoggi još uvijek ondje a mediji prenose da se na snimkama nadzornih kamera turske policije ni u jednom trenutku ne vidi da je novinar napustio zdanje.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu saudijskog veleposlanika i “zatražilo objašnjenje” u vezi s nestankom novinara.

I američko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je informacije o Khashoggiju i izrazilo zabrinutost za njegovu sigurnost.

Pedesetdevetogodišnji novinar od prošle godine živi u egzilu u SAD-u, a zaljevsku kraljevinu napustio je nakon kritičkih tekstova na račun princa bin Salmana.

Khashoggi je jedan od najpoznatijih kritičara princa koji je pokrenuo reforme koje Zapad pozdravlja, ali i obračune s disidentima u kojem su uhićeni brojni aktivisti, intelektualci i klerici te rat u Jemenu koji je izazvao golemu himanitarnu krizu.

Bivši urednik lista al-Watan i televizijskog kanala, Khashoggi se godinama smatrao bliskim saudijskoj kraljevskoj obitelji i jedno je vrijeme bio savjetnik visokih dužnosnika.

Nakon uhićenja nekoliko njegovih prijatelja, otkazana mu je kolumna u listu Al-Hayat i navodno je upozoren da prestane koristiti Twitter. Khashoggi je napustio Saudijsku Arabiju i otišao u SAD gdje je objavljivao članke u Washington Postu i pojavljivao se na arapskim i zapadnim televizijskim kanalima.

“Napustio sam svoj dom, obitelj i posao, ali nisam prestao govoriti”, napisao je u rujnu 2017. “U suprotnom bih izdao one koji leže u zatvoru. Ja bar mogu govoriti, dok toliko njih ne može”, dodao je.

Komentiraj