Epa

Turska osjeća da ju je EU izdala ali se i dalje želi pridružiti

Turska osjeća da su je izdali čelnici Europske unije koji su pozvali na prekid pristupnih pregovora, ali se još uvijek nada da će se na kraju priključiti bloku, rekao je u četvrtak turski ministar za Europu Omer Celik.

Europska unija zaoštrila je kritike prema Turskoj otkad je predsjednik Tayyip Erdogan nakon neuspjelog državnog udara 2016. pokrenuo čistke među svojim protivnicima.

Erdogan je u ožujku optužio Berlin za “nacističku taktiku” kada je Njemačka spriječila turske ministre da govore na okupljanjima u toj zemlji.

Kancelarka Angela Merkel rekla je u jednoj predizbornoj raspravi prije deset dana da je jasno da se Turska ne bi trebala priključiti EU i da bi pregovori trebali biti prekinuti, unatoč tome što je ta zemlja značajan saveznik u NATO-u.

Celik je kritizirao vođe Unije zbog njihovih izjava o turskom pristupanju i kazao da neki od njih, poput Merkel, koriste kritike kako bi skrenuli pozornost s unutarnjih problema Unije, poput Brexita, migranata i reformi.

“Sve to ostavljaju po strani a antagonizam usmjeravaju prema Turskoj, kako bi prikrili svoje vitalne unutarnje probleme”, rekao je Celik u intervjuu Reutersu.

“Zaista smo razočarani s Merkel i nekima drugima u EU: u jednom od najtežih razdoblja u našoj povijesti naši su nas prijatelji i saveznici ostavili same”.

Upitan osjeća li se Turska izdanom, rekao je “Da”.

Celik smatra da Europska unija nije ispunila nijedno obećanje dano Turskoj a da je Turska ispunila svoja obećanja.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker rekao je u srijedu da ne vidi da bi se Turska mogla priključiti EU-u u “doglednoj budućnosti”.

“Što je gospodin Juncker učinio, kakve ogromne korake je on napravio da pronađe rješenja i približi EU i Tursku? To je moje pitanje za gospodina Junckera”, rekao je Celik.

Turska je 1987. dala zahtjev za članstvo u EU, 1999. je priznata kao kandidat, a 2005. je počela pregovore s EU-om koji nisu daleko dogurali.

Komentiraj