EPA/SEDAT SUNA

Turska ofenziva u Siriji ulazi u drugi tjedan, očekuje se njezino jačanje

Ofenziva turske vojske na kurdsku miliciju na sjeveru Sirije koja ulazi u drugi tjedan, mogla bi ojačati pod pritiskom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je obećao proširiti je, unatoč međunarodnim pozivima na suzdržanost.

Prokurdski skupovi su u subotu planirani u Koelnu i u Parizu.

U petak je turski predsjednik obećao poslati svoje vojnike na grad Minbedž, gdje je Washington rasporedio svoje snage, a zatim poći na istok “sve do iračke granice”.

Turska ofenziva koja se vodi u okolici Afrina (na sjeverozapadu Sirije) uperena je protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom, a saveznik je Sjedinjenih Država u borbi sa skupinom Islamskom državom (IS).

Dok turski vojnici i sirijski pobunjenici uz pomoć Ankare od subote pokušavaju probiti kurdsku crtu obrane, poluautonomna uprava Afrina pozvala je u četvrtak režim u Damasku da intervenira kako bi spriječio napade.

Turska operacija pod nazivom Maslinova grana dodatno je pojačala napetost između Ankare i Washingtona koju nije mogao smanjiti ni telefonski razgovor Erdogana i američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu.

Oprečna stajališta Turske i SAD-a u vezi s YPG-om već više od godinu dana kvare odnose tih dvaju saveznika u NATO-u.

“Idemo do kraja”, istaknuo je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. “Intervenirat ćemo protiv terorističke organizacije i likvidirat ćemo ju, ma gdje bila”, dodao je.

Komentiraj