Turski sud je u utorak odbio ukinuti kućni pritvor američkom pastoru optuženom za “terorizam” i “špijunažu” u postupku koji je izazvao napetosti u odnosima Ankare i Washingtona, javlja državna agencija Anadolu.

Odvjetnik pastora Andrewa Brunsona zatražio je u ponedjeljak da se njegova branjenika pusti na slobodu i da mu se ukine zabrana napuštanja turskog teritorija. No sud u Izmiru je u utorak odbio te zahtjeve, javlja Anadolu.

Američki pastor je smješten u kućni pritvor u srijedu prošlog tjedna pošto je više od godinu i pol dana proveo u pritvoru.

Brunson je uhićen u listopadu 2016. u okviru čistki nakon neuspjelog puča u srpnju iste godine.

Turske vlasti ga optužuju da je djelovao za račun mreže imama Fethullaha Guelena kojemu Ankara pripisuje neuspjeli državni udar, što on niječe. Ankara za puč optužuje i Kurdistansku radničku stranku (PKK, kurdski pobunjenici).

Turske vlasti smatraju te dvije organizacije “terorističkima”.

Pastor Brunson, koji već dvadesetak godina živi u Turskoj gdje je prije uhićenja vodio protestantsku zajednicu u Izmiru, odlučno niječe optužbe.

Zbog ovog slučaja zategnuli su se odnosi Ankare i Washingtona, a američki predsjednik Donald Trump je više puta pozivao da se pastora pusti na slobodu.

Napetost je dodatno porasla prošli tjedan kada su Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence upozorili Tursku na “teške sankcije” ako se pastora ne oslobodi.

Američke prijetnje su “potpuno neprihvatljive”, rekao je u utorak glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin. Kalin je rekao da će Ankara “uzvratiti protumjerama” ako Sjedinjene Države ostvare svoje prijetnje sankcijama no da očekuje da dvije zemlje razlike riješe diplomacijom.

Kalin je najavio da će ministri vanjskih poslova Turske i SAD-a razgovrati ovoga tjedna u Singapuru i napomenuo da sadašnje napetosti između dviju zemalja ne bi smjele utjecati na zajedničke ophodnje turskih i američkih vojnika u Manbidžu na sjeveru Sirije.

Usto je dodao da će se ministri vanjskih poslova dviju zemalja koji sudjeluju na sastanku u Singapuru, razgovarati ovog tjedna.

Komentiraj