epa

TURSKA O KHASHOGGIJU “Ništa nećemo zataškati”

Turska je u subotu obećala da će otkriti sve pojedinsoti o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, nakon što je Saudijska Arabija prvi put priznala da je on ubijen u njezinom konzulatu u Istanbulu, prenosi BBC.

“Turska neće nikad dopustiti zataškavanje”, istaknuo je glasnogovornik vladajuće turske stranke.

“Turska će otkriti sve što se dogodilo”, dodao je Omer Celik, a prenosi novinska agencija  Anadolija.

“Nitko u to ne bi trebao sumnjati. Nikoga ne optužujemo unaprijed, no ne prihvaćamo bilo kakvo zataškavanje”.

Službeni Rijad je u petak rekao kako je Khashoggi, veliki kritičar saudijskih vlasti, poginuo u tučnjavi. Turski dužnosnici ranije su objavili da je on namjerno ubijen unutar konzulata, te da mu je tijelo potom raskomadano, piše BBC.

Neimenovani turski dužnosnici su ranije ovaj tjedan otkrili medijima da imaju audio i video snimke kojima to mogu dokazati. Ankara tvrdi i kako je identificirala 15-članu skupinu saudijskih agenata koji su stigli i otišli iz Istanbula na dan Khashoggijevog nestanka.

Turski službenici su za Reuters i New York Times rekli kako Saudijci nisu znali lokaciju Khashoggijeva tijela nakon što su ga predali “lokalnom suradniku” da ga se riješi. Zasad je zbog ovog slučaja uhićeno 18 državljana Saudijske Arabije, a dvojica dužnosnika su dobila otkaz – zamjenik čelnika obavještajne službe i visoki pomoćnik princa prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana.

Khashoggi, američki državljanin i vodeći kritičar bin Salmana, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Pisao je kolumne za američki Washington Post, a lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja pošto je kritizirao neke odluke prijestolonasljednika i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je kako bi izvadio dokument za vjenčanje.

Komentiraj