EPA/SEDAT SUNA

TURSKA Novinara Dundara prvo pokušali ubiti pred sudnicom, pa dobio pet godina i 10 mjeseci zatvora

Turski je sud u petak na zatvorske kazne osudio dvojicu utjecajnih novinara zbog odavanja državnih tajni, prenose turski mediji. Erdem Gul dobio je pet godina zatvora, a Can Dundar pet godina i deset mjeseci.

Obojica novinara bivši su urednici i članovi opozicijskog dnevnika Cumhuriyet, a sudilo im se zbog članaka u kojima tursku vladu prozivaju da je pokušala poslati oružje džihadistima. Dvojac je oslobođen od težih optužbi za špijunažu, koja im je mogla donijeti doživotnu kaznu zatvora.

Cijelo je suđenje bilo prilično kontroverzno, sa brojnim osudama koje su dolazile iz cijelog svijeta, pogotovo od aktivista za ljudska prava i novinara. Cumhuriyet je prošlog svibnja objavio videosnimku policijskog pronalaska oružja u kamionima, za koje se smatralo da su povezani s turskom vladom.

Turske su vlasti tvrdile kako su kamioni, zaustavljeni u blizini granice sa Sirijom, prevozili pomoć manjini Turkmen u Siriji. Ipak, turski predsjednik je podigao tužbu protiv dvojice novinara, navodeći kako je snimka državna tajna, a na državnoj se televiziji zakleo da će novinari ‘skupo platiti’. Uhićeni su u studenom, a kazali su kako su 40 dana proveli u samicama.

Uoči izricanja presude, ispred sudnice je došlo do pokušaja atentata na Dundara. Naoružani napadač, uz povike ‘izdajnik!’, ispalio je nekoliko hitaca na Dundara, koji je razgovarao s novinarima. Dundar nije ozlijeđen, a jedan je novinar lakše ranjen u nogu. Napadač je uhićen.

Komentiraj