EPA/TUMAY BERKIN

Turska nije ni na čijoj strani vezano uz Siriju

Turska nije na strani niti je protiv bilo koje zemlje vezano uz Siriju i njezina politika u regiji razlikuje se od one Irana, Rusije i Sjedinjenih Država, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag.

Bozdag je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o ranijoj izjavi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je kazao da je potpora Turske raketnim napadima u Siriji pokazala da se ona “separirala” od Rusije.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija ispalile su više od stotinu raketa na Siriju u subotu rano ujutro nakon dokaza da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad odgovoran za napad kemijskim oružjem na Dumu prije tjedan dana, priopćio je Pentagon.

“Politika Turske prema Siriji nije stajanje na strani ili protiv bilo koje zemlje. Nema promjene u politici koju Turska provodi”, rekao je Bozdag novinarima u Kataru.

“Nemamo jedinstvenu politiku sa SAD-om po pitanju (sirijskih kurdskih snaga) YPG-a i stajalište Turske nije se promijenilo. Mi smo također protiv bezuvjetne potpore (sirijskom) režimu i oko toga smo u sukobu s Iranom i Rusijom”, kazao je on.

Komentiraj