EPA/SEDAT SUNA

TURSKA ‘Naša vojska brzo će pregaziti kurdske snage u Siriji’

Turska je ponedjeljak granatirala ciljeve u sjevernoj Siriji i poručila da će vrlo brzo pregaziti kurdsku miliciju YPG koja kontrolira pokrajinu Afrin, prenosi Reuters i dodaje da u svijetu raste sve veća zabrinutost zbog te trodnevne vojne operacije Ankare.

Turske snage i pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) od subote nastoje potisnuti Kurde iz spomenute sjeverozapadne enklave, otvarajući novu frontu u sirijskom građanskom ratu, usprkos pozivima Sjedinjenih Država na suzdržanost.

Francuska je zbog turske intervencije u Afrinu pozvala na hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, a glasnogovornik YPG-a u Afrinu tvrdi da Turska gađa civilna područja.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan najavljuje da je nakon Afrina na redu kurdski grad Manbidž, no zamjenik premijera Mehmet Simsek smiruje strasti i tvrdi da nema govora o produljenoj vojnoj ofenzivi.

“Naši ulagači mogu mirno spavati, operacija će biti kratka i smanjit će rizik od terorizma u Turskoj”, poručio je Simsek, zadužen za gospodarska pitanja u vladi.

Komentiraj