epa

Turska naredila uhićenje klerika Gulena

Turska je naredila uhićenje muslimanskog klerika Fetulaha Gulena i još sedmorice zbog ubojstva ruskog veleposlanika u Turskoj 2016., izvijestio je list Haberturk u ponedjeljak, dan prije dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Ankari.

Andrej Karlov govorio je na otvaranju izložbe u Ankari u prosincu 2016. kada ga je ubio hicima iz vatrenog oružja policajac koji nije bio na dužnosti. Napadač je uzvikivao “Allahu Akbar” i  “ne zaboravite Alepo!” dok je pucao, očito misleći na umiješanost Rusije u rat u susjednoj Siriji. Ubila ga je policija.

Putin će doputovati u utorak u dvodnevni posjet Turskoj i sastat će se s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom i iranskim čelnikom Hassanom Rouhanijem. Te tri zemlje jamci su mirovnih pregovora u Astani na kojima je dogovorena uspostava zona deeskalacije diljem ratom razrušene Sirije.

Erdogan je izjavio da je Gulen odgovoran za ubojstvo ruskog veleposlanika, a klerik je tu optužbu odbacio. Erdogan također optužuje Gulenovu mrežu za neuspjeli vojni puč u srpnju 2016.

Komentiraj