TURSKA Napadač iz Istanbula radio po izravnoj naredbi IS-a

EPA/DOGAN NEWS AGENCY VIA DEPO PHOTO HANDOUT EDITORIAL USE

Osumnjičenik za novogodišnji napad u Istanbulu rekao je tijekom boravka u pritvoru da je djelovao po uputama koje je dobivao iz Rake, uporišta skupine Islamske države u Siriji, piše u srijedu turski tisak.

Kako pišu list Huerriyet i mreža CNN-Turska, koji prenose dijelove s njegova saslušanja, napadač je rekao da je trebao izvesti napad na trgu Taksimu, poznatom mjestu u Istanbulu koje posjećuje velik broj turista, ali je odustao zbog jakih sigurnosnih mjera.

“Dobio sam upute iz Rake. Dobio sam naredbu da izvedem napad na Taksim na novu godinu navečer”, rekao je Abdulgadir Mašaripov, Uzbekistanac uhićen u noći na utorak, piše Huerriyet.

Osumnjičenik je kazao da je došao u Istanbul kako bi izvidio situaciju na Taksimu, s kojega je snimke poslao kontaktima u Raki. Na videosnimci koju su objavili turski mediji vidi se kako snima selfieje na trgu u nepoznato vrijeme.

“Otišao sam na Taksim na novu godinu navečer, ali su ondje bile jake sigurnosne mjere. Činilo mi se da je nemoguće izvesti napad. Ponovo sam nazvao osobu koja mi je dala naredbu”, dodao je.

Pošto je dobio uputu da pronađe novu metu u blizini, uzima taksi, vozi se duž obale i uočava privatni klub Reina koji mu se, rekao je, “učinio zgodnim za napad. Na prvi pogled osiguranje nije bilo jako”.

Napadač koji je nakon napada pobjegao, uhićen je u noći na utorak u Istanbulu zajedno s još četiri osobe, nakon velike potrage u kojoj su sudjelovale stotine redarstvenika.

Mašaripov je, navode vlasti, priznao da je izvršio pokolj u Reini u kojem je ubijeno 39 osoba.

Usto, 27 osoba za koje se sumnja da su članovi IS-a i da su povezani s napadačem, uhićeno je u Bursi, na sjeverozapadu zemlje, i pritvoreni su u srijedu, izvijestila je provladina novinska agencija Anadolija.

Komentiraj