Turska kaže da mora uspostaviti diplomatsku ravnotežu prema Rusiji kako bi mogla pomoći u mirovnim pregovorima

Turska mora održavati delikatnu diplomatsku ravnotežu nakon ruske invazije na Ukrajinu kako bi ostala sposobna pomoći u konačnom pregovorima oko okončanja rata, rekao je glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdogana.

Ibrahim Kalin, koji je i Erdoganov glavni savjetnik za vanjsku politiku, rekao je da, iako je Ankara kritizirala invaziju Moskve i akcije na bojnom polju, ne bi bilo dobro zauzeti represivniji stav prema Rusije.

Članica NATO-a Turska, crnomorski susjed zaraćenih naroda, ima dobre veze s obje zemlje i protivila se sankcijama Moskvi.

Deseci tisuća Rusa – i jahti koje sankcioniranih oligarha – stigli su u zemlju otkako je počeo rat. Ipak, Turska je opskrbila Kijev naoružanim dronovima i blokirala neke ruske pomorske prolaze do Crnog mora, te je jedina nacija koja je bila domaćin razgovora između ruskih i ukrajinskih ministara vanjskih poslova i odvojeno između njihovih predstavnika.

“Mi smo se od početka protivili ovom ratu”, rekao je Kalin. “Potreban im je netko – partner od povjerenja, pregovarač, moderator, netko na nekoj poziciji da bi mogli razgovarati s ruskom stranom, kao i s ukrajinskom stranom. Ovu poziciju smo uspjeli zadržati od početka rata i mislim da je stvarno u zajedničkom interesu svih da svi zadrže uravnoteženu poziciju”, rekao je, prenosi Sky.

Komentiraj