Turska, Kanada i Izrael podržali su u subotu zračne udare u Siriji poručivši da su opravdani jer onemogućavaju sirijski režim u korištenju kemijskog oružja dok ih je Iran osudio.

Turska je pozdravila zračne udare na snage sirijske vlade kao “primjereni” odgovor, objavio je u subotu izvor u turskom ministarstvu vanjskih poslova. “Mi na operaciju koju su protiv sirijske vlade izveli SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska gledamo kao na …primjereni odgovor”, kazao je izvor.

Kanada podupire udare protiv Sirije, kazao je premijer te države Justin Trudeau dodajući da “odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde”.

“Kanada osuđuje na najsnažniji mogući način upotrebu kemijskog oružja u prošlotjednom napadu na istočnu Gutu”, kazao je u priopćenju Trudeau. “Kanada podupire odluku SAD-a, V. Britanije i Francuske da poduzmu akcije kako bi smanjili sposobnost Asadova režima za napade kemijskim oružjem protiv vlastitoga naroda”.

“Nastavit ćemo raditi s našim međunarodnim partnerima na nastavku istrage kemijskog oružja u Siriji”.

Izrael je opravdao u subotu američke, francuske i britanske udare u Siriji ustvrdivši da režim te zemlje nastavlja sa svojim “ubojitim akcijama”, kazao je izraelski dužnosnik.

“Prošle godine američki predsjednik Donald Trump rekao je da će korištenje kemijskog oružja preći crvenu liniju. Noćas su pod američkim vodstvom SAD, Francuska i V. Britanija djelovale posljedično. Sirija nastavlja svoje ubojite akcije”, dodao je neimenovani izraelski dužnosnik.

Iran, glavni regionalni saveznik Damaska, upozorio je u subotu na “regionalne posljedice” udara SAD-a, Francuske i V. Britanije na Siriju “odlučno” ih osudivši.

“SAD i njegovi saveznici bez ikakvog su dokaza te čak prije zauzimanja stava Organizacije za zabranu kemijskog oružja izveli tu vojnu akciju protiv Sirije i odgovorni su za regionalne posljedice”, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

“Tom se agresijom želi kompenzirati neuspjeh terorista” u Istočnoj Guti koju su ponovno zauzele sirijska vojska i njezini saveznici, dodaje se u tekstu koji osuđuje “očito kršenje međunarodnih propisa i zakona”.

Libanonski Hezbolah odao je priznanje sirijskoj protuzračnoj obrani na rušenju zapadnih raketa poručivši da će američki napori propasti i da SAD neće ostvariti svoje ciljeve u tom dijelu svijeta.

Komentiraj