TURSKA Izdan uhidbeni nalog za Fetullahom Gulenom

EPA/FGULEN.COM

Istanbulski sud u četvrtak je izdao nalog za uhićenje na ime Fetullaha Gulena zbog nedavnog propalog pokušaja vojnog udara u Turskoj, javljaju državni mediji. U uhidbenom nalogu stoji da je Gulen naredio pokušaj puča 15. srpnja, prenijela je agencija Anadolu.

Turska je već nekoliko puta zatražila Gulenovo izručenje iz SAD-a, a sam Gulen negira svoju upletenost u pokušaj puča. Turska se silovito obrušila na one za koje vjeruje da su odgovorni za pokušaj vojnog udara, a veliki naglasak stavljen je na pristalice klerika Gulena.

Deseci tisuća zaposlenih u javnim tvrtkama ‘zaradili’ su suspenzije ili otkaze, a mnogima su poništene i putovnice. Napravljeno je i veliko preslagivanje u vojsci. Više od 18 tisuća ljudi privedeno je ili uhićeno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je i kako će se ‘obračunati’ i s tvrtkama povezanima s Gulenom.

U pokušaju vojnog udara 15. srpnja poginulo je više od 270 osoba. Gulen živi u Pensylvaniji. Turska je zatražila njegovo izručenje, ali ne formalnim kanalima. SAD je poručio da će sud odlučiti o zahtjevu kada on bude podnesen. Od Turske su atražili i dokaze da je Gulen sudjelovao u vojnom udaru, a Turska kaže kako ih je predočila.

Komentiraj