Turska i Saudijska Arabija najavile početak ‘nove ere suradnje’

Turska i Saudijska Arabija odlučne su da započnu “novi period suradnje”, rečeno je u priopćenju kasno u srijedu poslije prvog posjeta Ankari princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Dvije zemlje naglasile su suradnju u bilateralnim odnosima uključujući “političke, ekonomske, vojne i sigurnosne” veze tijekom razgovora između princa prijestolonasljednika i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prema zajedničkom priopćenju koje je objavilo tursko predsjedništvo.

Također će raditi na tome da poboljšaju ulaganja u sektore od energije do turizma i obrane i olakšaju zajedničku trgovinu, dodano je.

Ankara i Rijad rade na tome da u potpunosti normaliziraju zategnute odnose nakon brutalnog ubojstva kolumnista Washington Posta, Jamala Khashoggija, u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Američke obavještajne službe utvrdile su da  Khashoggijeva ubojstva stoji 36-godišnji saudijski princ.

I Erdogan je tada dao naslutiti da princ stoji iza ubojstva. Turski sud, međutim, u travnju je u odsutnosti 26 optuženika prebacio suđenje u Saudijsku Arabiju.

Saudijska kraljevska kuća odbacuje optužbe.

Komentiraj