Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je kako su Turska i SAD spremne istjerati Islamsku državu iz uporišta Raqqe, prenosi BBC. Erdoagn i američki predsjednik Barack Obama pokrenuli su ideju o zajedničkoj operaciji protiv militanata na sastanku G20 u Kini.

Erdogan je poručio kako Turska nema prigovora na takvu operaciju. Prošlog mjeseca Turska je pokrenula vojnu akciju u Siriji, protiv Islamske države i kurdskih pobunjenika. Militanti Islamske države potjerani su iz pograničnog grada Jarablusa, ali Turska je zabrinuta napredovanjima kurdskih snaga, koje također smatra teroristima. Rusija je, pak, izrazila zabrintost zbog napredovanja turskih snaga dublje u unutrašnjost Sirije.

“Obama želi da nešto zajedno napravimo oko Raqqe. Rekli smo da s tim nemamo problema”, prenijeli su Erdoganove riječi turski mediji. “Rekao sam da se naši vojnici moraju sresti i dogovoriti, i da ćemo napraviti sve što je potrebno”. Pad Raqqe bio je ključan u usponu Islamske države, koja je zauzela velika područja Iraka i Sirije, te se smatra de facto glavnim gradom ove terorističke skupine.

Vjeruje se da u gradu još uvijek živi oko 250 do 500 tisuća ljudi, a u medijima se pojavljuju brutalne priče o tretmanu civila.

Komentiraj