Turska i SAD podržavaju plan njemačke ministrice obrane za Siriju

Njemačka ministrica obrane predstavila je NATO-u svoj prijedlog uspostavljanja sigurnosne zone u sjevernoj Siriji u četvrtak te je dobila podršku Turske i SAD-a, ali i upozorenje glavnog tajnika NATO-a da će možda morati uključiti UN.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je saveznicima u NATO-u da će biti potrebno uključiti Rusiju, pri uspostavljanju sigurnosne zone, kako bi se zaštitili raseljeni civili i osigurao nastavak borbe protiv militanata Islamske države, rekli su diplomati za Reuters.

Međutim, rekla je na sastanku s ministrima obrane država članica NATO-a u Bruxellesu, da zadatak patroliranja tursko-sirijskom granicom neće obavljati samo Rusija i Turska.

“Status quo nije zadovoljavajuće rješenje”, rekla je Kramp-Karrenbauer novinarima.

Ovo je prvi slučaj da je Njemačka predložila vojnu misiju na Bliski istok.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u Bruxellesu u četvrtak kako je “neopravdana” turska vojna ofenziva na sjeveru Sirije protiv kurdskih snaga.

Prema dogovoru između Rusije i Turske sklopljenom u utorak u Sočiju, Ankara je pristala ograničiti vojne operacije na sjeveru Sirije.

Međutim, europske članice NATO-a zabrinute su jer Turska planira ukloniti borce kurdskog YPG-a sa sirijsko-turske granice.

Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom i sirijskom podružnicom Kurdistanske radničke stranke (PKK), s kojom Ankara desetljećima vodi borbe na istoku Turske.

Kramp-Karrenbauer rekla je kako je dobila jamstva od Ankare da neće doći do masovnog naseljavanja osvojenog područja ili etničkog čišćenja.

Erdogan je prethodno kazao da će dio sirijskih izbjeglica, smještenih u Turskoj, naseliti na osvojena područja.

“Sporazum iz Sočija nije donio mir i ne pruža temelj za dugoročno političko rješenje. Tražimo rješenje koje uključuje međunarodnu zajednicu”, rekla je Kramp-Karrenbauer novinarima.

Turska, Esper i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravili su plan njemačke ministrice.

“Potrebno je još razgovora, ali turski ministar je rekao kako je otvoren za prijedlog”, rekao je jedan NATO diplomat, govoreći o bilateralnom razgovoru Kramp-Karrenbauer s turskim ministrom obrane Hulusi Akarom.

Stoltenberg je rekao kako misli da će biti potrebno proći kroz “proceduru u UN-u” kako bi se pokrenula misija.

“Naravno da danas nije moguće reći hoće li to biti lagano ili vrlo teško, tako da mislim da je ovo prijedlog o kojem će se trebati detaljnije raspravljati”, rekao je.

Esper je rekao da podržava njemački prijedlog, iako ga nije detaljno pročitao, ali da SAD neće sudjelovati s kopnenim snagama.

“Mislim da je u redu. Mislim da je u redu za one zemlje koje se žele aktivnije uključiti i poboljšati sigurnost u tom dijelu svijeta”, rekao je Esper.

“Već dugo na to pozivam europske partnere”, dodao je Esper.

Esper i turski ministar obrane trebali su se sastati u četvrtak, ali je susret otkazan zbog promjene rasporeda.

Komentiraj