FaH

Turska i Rusija suglasne oko prekida vatre u čitavoj Siriji

Turska i Rusija složile su se o prekidu vatre koji bi trebao stupiti na snagu u ponoć u čitavoj Siriji, objavila je u srijedu turska provladina novinska agencija Anadolija.

Planom sena cijelu zemlju želi proširiti primirje uvedeno prije dva tjedna u Alepu, zahvaljujući pregovorima pod pokroviteljstvom Moskve i Ankare koji su omogućili evakuaciju civila iz pobunjeničkih četvrti drugog grada u Siriji.

Jednako kao i prethodni sporazumi o prekidu vatre koje su dogovorili SAD i Rusija, ovaj isključuje “terorističke skupine”.

U slučaju uspjeha, taj bi sporazum trebao biti baza političkih pregovora između režima i oporbe koje Moskva i Ankara žele organizirati u Astani, u Kazahstanu.

Agencija ne navodi kada i kako je taj sporazum o prekidu vatre zaključen, ali su pregovori održani zadnjih tjedana u Ankari između Rusije, Turske i sirijske oporbe.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je izjavio da su u tijeku pregovori između sirijske vlade i oporbe prije mogućih mirovnih pregovora u Astani, ali je oporbena skupina koju podupire Saudijska Arabija rekla da ne zna ništa o pregovorima, no da podupire prekid vatre.

Rusija, Iran i Turska prošli su tjedan kazali da su spremni pomoći u posredovanju pri postizanju mirovnog sporazuma nakon razgovora u Moskvi kada je usvojena deklaracija kojom su postavljena načela što ih mora imati svaki sporazum.

Komentiraj