Turska i Rusija, dvije sile koje podupiru suprotstavljene strane u sirijskome ratu, rekle su u četvrtak da se slažu da je potrebno zaustaviti borbe i osigurati pomoć za Alep, no među njima ostaju duboke podjele u pogledu tog sukoba.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da su se on i njegov kolega Sergej Lavrov koji je u posjetu Turskoj složili o potrebi prekida vatre u Alepu no dodao da tursko stajalište o sirijskome predsjedniku Bašaru al Asadu ostaje nepromijenjeno.

Rusija je najveća potpora Asadu dok Turska podupire pobunjenike koji ga žele svrgnuti. Pobunjenici su pod opsadom u istočnom Alepu nakon velikog napretka snaga sirijske vlade proteklih dana te se nalaze na rubu velikog poraza.

“Primirje mora biti postignuto u cijeloj Siriji, najprije u Alepu”, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za tisak u sredozemnom gradu Alanyji te dodao da je Turska u dogovoru s Rusijom u širem smislu o potrebi prekida vatre, humanitarne pomoći i političke tranzicije.

Lavrov je rekao da se mora zaustaviti krvoproliće u Siriji i na tom prostoru, da je Moskva spremna za pregovore sa svim zaraćenim stranama i da će nastaviti suradnju s Turskom. No on je također kazao da će Rusija nastaviti operacije u istočnom Alepu i spasiti grad od onih koje je opisao kao ‘teroriste’.

Sirijski pobunjenici u srijedu su obećali boriti se za istočni Alep suočeni s iznenadnim napretkom vladinih snaga koji je za trećinu odrezao područje pod njihovom kontrolom.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarao je o stanju u Alepu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom preko telefona treći put u tjedan dana u srijedu i složio se o potrebi prekida vatre, rekli su izvori iz Erdoganova ureda.

Premda ostaju podijeljeni u pogledu stavova o Asadovoj budućnosti, Ankara i Moskva pokušavaju pronaći zajedničko stajalište o Siriji nakon njihova ponovna zbližavanja u kolovozu.

Komentiraj