TURSKA: Broj umrlih od otrovnog domaćeg alkohola narastao na 18

FaH

Broj smrtno stradalih osoba koje su prošlog tjedan u Istanbulu popile otrovni alkohol domaće proizvodnje popeo se na 18, javila je u nedjelju agencija Anatolija, pozivajući se na zdravstvene izvore, prenio je AFP.

U bolnici je od posljedica trovanja u posljednjih 48 sati umrlo šest ljudi, povećavši ukupni broj smrtno stradalih na 18, a u više gradskih bolnica na intenzivnoj je njezi još 15 ljudi.

Od 18. listopada u istambulskim bolnicama završilo je ukupno 89 osoba koje su sve pile raki, tursku rakiju snažno aromatiziranu anisom, nalik na mastiku, koja je vrlo popularna u toj zemlji. No, u toj su rakiji, kako je pokazala istraga, pronađene određene količine iznimno otrovnog metilnog alkohola.

Istambulska policija uhitila je dvadesetak osoba osumnjičenih za nelegalnu proizvodnju alkohola u četvrtima u europskom dijelu grada, od kojih je 14 završilo u zatvoru i protiv njih je podignuta optužnica.

Turska konzervativna vlada nametnula je poreze na duhan i alkohol koji su među najvišima na svijetu u nadi da će to odvratiti stanovnike od njihove konzumacije, ali analitičari ukazuju na to da je to samo povećalo krijumčarenje i ilegalnu proizvodnju.

Komentiraj