Turska bi mogla nanovo razmotriti ili suspendirati sve dogovore s EU o migrantima ukoliko Unija pozitivno ne odgovori na zahtjev za slobodnim viznim režimom za turske državljane, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turska je vlada početkom 2016. obećala zaustaviti val migranata prema Europi sa svog teritorija, a za uzvrat bi Turci mogli u Europu putovati bez viza. No Bruxelles prvo traži da Ankara revidira protuterorističke zakone za koje smatra da se preširoko tumače.

U razgovoru za medije, Cavusoglu je kazao da sporazum o migrantima i bezvizni režim za Turke idu u paketu.

“Ako nam EU negativno odgovori, imamo pravo ponovo razmotriti i suspendirati sve dogovore. EU nam treba dati bezvizni režim koji naši ljudi zaslužuju”, kazao je šef turske diplomacije.

Odnosi Turske i EU-a zaoštrili su uoči nedjeljnog referenduma u Turskoj na kojem se glasuje o povećanim ovlastima predsjedniku države.

Komentiraj

FOTO:EPA/GILLES WIRTZ FRANCE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.