FaH

TURNEJA Maksim Mrvica održao koncert u jednoj od najznačajnijih kineskih dvorana

Jedna od najznačajnijih kineskih građevina – pekinška Velika dvorana naroda na znamenitom trgu Tiananmen – u nedjelju navečer ugostila je preko 5000 obožavatelja hrvatskog pijanista svjetskoga glasa Maksima Mrvice koji se nalazi na velikoj kineskoj turneji.

Treći “crossover” koncert drugog dijela najnovije turneje po najmnogoljudnijoj zemlji održan je u Kinezima iznimno politički i povijesno važnoj zgradi za zakonodavne i najviše državne ceremonijalne aktivnosti s ujedno i jednom od najviših razina osiguranja na svijetu.

Između ostaloga, u njezinoj središnjoj dvorani, u kojoj je nastupao i proslavljeni Šibenčanin, svake se godine u ožujku održava glavna godišnja sjednica kineskog parlamenta te nacionalno zasjedanje ovdašnjeg političke savjetodavne konferencije (popularno znano i kao ‘Dva zasjedanja’) te Nacionalni kongres kineske Partije svakih pet godina. Za drukčiju vrstu događanja, poput primjerice koncerata, počela se u iznimnim prilikama koristiti prije sedam godina.

‘Ovo je moja najveća i najdulja kineska turneja otkako sam počeo dolaziti ovdje prije 13 godina. Mislim da ćemo oboriti sve moje dosadašnje rekorde po broju nastupa, odrađenih intervjua i svih popratnih aktivnosti. Tempo je nevjerojatan i težak, no publika sve vidi, osjeti i vraća dvostruko,’ izjavio je Mrvica nakon velikog pekinškog koncerta.

Inače podijeljena u dva dijela, najnovija turneja započela je 16. listopada u Xi’anu te je slijedilo ukupno 14 klasičnih solo koncerata po raznim dijelovima zemlje kao i nastup na velikom Music China 2016. u Šangaju, odnosno jednom od najvećih sajmova glazbenih instrumenata na svijetu.

Mrvica je tijekom boravka u Chongqingu posjetio je i Umjetničko selo i hram Gujian gdje mu je uručena plaketa za počasnog gradonačelnika, a domaćinima se zahvalio – recitalom za publiku te tamošnje dužnosnike.

U sklopu prvog dijela turneje također je odradio i veliki broj intervjua s kineskim medijima te susreta s obožavateljima i polaznicima raznih kineskih pijanističkih škola.

‘Kina je zemlja u kojoj preko 40 milijuna djece svira i/ili uči svirati taj instrument. Mislim da susret s njihovim idolom i glazbenim junakom mnogo znači te da im može pomoći dodatno razumjeti i voljeti taj instrument,’ istaknuo je Mrvica koji je poznat po tome da mnogo pažnje posvećuje svojim obožavateljima te dugim sesijama potpisivanja autograma nakon koncerta.

U Pekingu je to ovoga puta izostalo zbog strogih pravila i visokih mjera sigurnosti navedene dvorane.

Klasični dio dovršen je u Lanzhou te se Maksimu u Changzhou 23. studenog, odnosno na prvom koncertu drugog dijela turneje, pridružio i band u kojem su još tri hrvatska imena. Klara Romac i Tena Vujinović pratile su Maksima, zajedno sa violinisticama iz skupine The Storm, na violončelu odnosno violini, dok je klavirska pratnja bila Hana Huljić koja je i otpjevala nekoliko pjesama. Na koncertu u Velikoj dvorani naroda zajedno s njim svirao je i poznati kineski glazbenik Zhao Lei, poznat kao virtuoz na tradicionalnom glazbalu erhu.

Pred prepunom dvoranom u Pekingu Maksim se predstavio s crossover i klasičnim skladbama sa svog posljednjeg albuma Croatian Rhapsody te The Piano Player i The Movies, a našlo se mjesta i za solo klasične izvedbe gdje se hvatski pijanist odlučio za djela našeg Ive Mačeka te Chopina.

Ovacije publike izazvalo je, kako i obično, izvođenje Hrvatske rapsodije koja je skladba po kojoj je naprepoznatljiviji u ovome dijelu svijeta.

Dvomjesečna kineska turneja biti će zaključena povratkom u Šangaj 18. prosinca i velikim koncertom u tamošnjem Shanghai Grand Stageu u koju stane 10.000 posjetitelja.

Mrvica je u ponedjeljak također sudjelovao na Haarpers Baazar eventu, na dodjeli za nagradu Muškarac godine 2016 u Kini, gdje je bio glavni strani “celebrity”.

Komentiraj