TURKOVIĆ: “Zbog Pljevalja može biti ugrožena sigurnost cijele regije”

“Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici”, kazala je danas ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković crnogorskom kolegi Srđanu Darmanoviću, javio je Radio Slobodna Europa.

Njih su dvoje danas razgovarali o incidentima u Pljevljima nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji su dosegli vrhunac jučerašnjom porukom ubačenom kroz razbijene prozore prostorija Islamske zajednice u Pljevljima.

VELIKOSRBI PRIJETE: “Pljevlja biće Srebrenica”

Ministrica Turković je izrazila zabrinutost za stanje u Crnoj Gori, te zamolila da se učine dodatni napori da se zaštite prava građana i njihova imovina.

“Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici. Osuđujemo takvu retoriku, koja je nazadna, necivilizacijska i nema svoje mjesto u 21. stoljeću. Molimo da se ljudi zaštite, jer nitko ne može biti napadan zbog svog nacionalnog i političkog opredjeljenja. Smatram da ovakvim pojavama može ozbiljno biti ugrožena sigurnost cjelokupnog regiona”, poručila je Turković, navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

Danas je s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem razgovarao i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je Đukanovića “pozvao da institucije Crne Gore poduzmu dodatne napore na zaštiti Bošnjaka, te da se spriječe novi napadi, prijetnje i provokacije”.

No srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovor Džaferovića i Đukanovića komentirao je izjavom da Džaferović “nema suglasnost svih članova Predsjedništva BiH”, te da njegovi stavovi “nisu stavovi Predsjedništva BiH”.

Komentiraj