Turkmenistan bira predsjednika, očekuje se novi mandat Berdimuhamedova

FaH

Građani Turkmenistana izašli su u nedjelju na predsjedničke izbore na kojima se očekuje premoćna pobjeda aktualnog predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova.

Berdimuhamedov (59), stomatolog po struci, jedan je od ukupno devet kandidata na ovim izborima.

On obnaša dužnost predsjednika od 2006. godine, nakon što je na dužnosti naslijedio pokojnog doživotnog predsjednika Saparmurata Nijazova, i vlada tom bivšom sovjetskom republikom željeznom šakom po uzoru na svog prethodnika.

Berdimuhamedov je zadržao represivni politički sustav Nijazova koji ne tolerira političku oporbu ili javno izražavanje nezadovoljstva, a također je uspostavio kult ličnosti sličan svom prethodniku. Dok je Nijazov bio poznat kao Turkmenbaši – čelnik svih Turkmena, Berdimuhamedova nazivaju Arkadagom – zaštitnikom. Pozlaćeni kipovi dvojice čelnika podignuti su u Ašgabatu, prijestolnici Turkmenistana.

Protiv Berdimuhamedova natječe se osam kandidata i svi su oni javni službenici, direktori državnih tvrtki ili kandidati političkih stanaka u potpunosti odanih vladi. Na prošlim izborima 2012. Berdimuhamedov je osvojio 97 posto glasova.

Prošle godine Turkmenistan je unio promjene u ustav koje bi mogle omogućiti Berdimuhamedovu da doživotno ostane na dužnosti predsjednika. Iz ustava je uklonjena dobna granica od 70 godina za predsjedničke kandidate, a predsjednički mandat je produljen s pet na sedam godina.

Berdimuhamedov je glasovao na biralištu u središtu grada gdje je došao sa svojom obitelji, uključujući sina Serdara koji je prošle godine postao zastupnik u parlamentu nakon pobjede na dopunskim izborima.

“Cilj Turkmenistana je ući u redove industrijski razvijenih zemalja”, rekao je Berdimuhamedov novinarima dodajući da su svi predsjednički kandidati imali jednake uvjete u izbornoj kampanji.

Turkmenistan, smješten u središnjoj Aziji, raspolaže značajnim izvorima plina i nafte i na tomu temelji svoje prihode no za veći rast nužna su ulaganja u infrastrukturu. Turkmenistan je jedna od država nastalih raspadom Sovjetskoga Saveza.

Komentiraj