TURIZAM 2016. rekordna po prihodima

Davor Puklavec/PIXSELL

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), tijekom 2016. godine prihodi u turizmu od stranih gostiju iznosili su 8 milijardi i 635 milijuna eura. Iz Ministarstva turizma izvijestili su da to u odnosu na 2015. godinu (7 milijardi i 962 milijuna eura) predstavlja rast od 8,5 posto, odnosno 673 milijuna eura.

U četvrtom tromjesečju, odnosno tijekom listopada, studenog te prosinca 2016. godine, prihodi od turizma iznosili su 733 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (663 milijuna eura) predstavlja rast od 10,5 posto, odnosno 70 milijuna eura.

“Rezultati prihoda u turizmu premašili su naša očekivanja, pogotovo u posljednjem tromjesečju gdje smo ostvarili rast od 10,5 posto. Uz domaću potrošnju, prihodi od turizma u 2016. godini premašili su 10 milijardi eura, što predstavlja dosad najbolji rezultat kojim smo se još više približili našem zacrtanom cilju, a to je ostvarivanje 14 do 15 milijardi eura prihoda u turizmu do 2020. godine.

Ovaj rezultat pokazatelj je da se hrvatski turizam razvija u pravom smjeru i ovim putem čestitao bih svim djelatnicima u turizmu koji su svojim radom, trudom i kreativnošću doprinijeli ovim odličnim rezultatima. U ovoj godini očekuje nas preko 800 milijuna eura investicija u turizmu, kroz koje će se realizirati brojne nove atrakcije i sadržaji, povećati kvalitetni smještajni kapaciteti te poboljšati turistička infrastruktura, a što će nam, siguran sam, omogućiti ostvarivanje još boljih rezultata nego u 2016. godini”, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Komentiraj