Turističkim agencijama konačno stiže pomoć: “To nam je jedina slamka spasa”

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u četvrtak je priopćila da pozdravlja najavljenu odluku Vlade da u mjere za pomoć ugroženih gospodarskih djelatnosti uključi i turističke agencije koje je pandemija dovela na rub propasti.

Vodeći se primjerima ostalih država članica EU koje su donosile mjere namijenjene isključivo turističkim agencijama i turoperatorima, svjesne težine problema i mogućih posljedica koje njihova nelikvidnost može izazvati, UHPA je uporno upućivala apele Vladi i slala prijedloge modela pomoći.

“Napokon su zahtjevi i apeli koje smo mjesecima upućivali prema resornom ministarstvu i Vladi RH, upozoravajući na tešku situaciju u kojoj se turistička industrija, a posebice turističke agencije nalaze, urodili plodom.“, ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Prema statističkim podacima, tijekom 2020.godine prosječan pad turističkih agencija bio je iznad 85 posto, a radi se uglavnom o malim i srednjim obiteljskim tvrtkama koje su morale prodavati i vlastitu imovinu kako bi barem djelomice osigurale likvidnost poslovanja.

“Turizam kakav smo poznavali prije pandemije stvar je prošlosti. Dok se mi bavimo egzistencijalnim problemima i borimo za opstanak, bitka za svakog gosta već je dobrano odmakla. Krajnji je čas da svi s riječi prijeđemo na djela i svatko u svom segmentu damo maksimum i opravdamo epitet najbolje destinacije na Mediteranu”, rekao je Fain.

S obzirom na to da se kraj pandemije još uvijek ne nazire, UHPA u priopćenju naglašava važnost sinkronizacije izmjene zakona regulative i najavljenog programa državne potpore kako bi vratili narušeno povjerenje putnika zbog problema povrata sredstava putnicima za nerealizirana putovanja.

“Umjesto da planiramo proljetna putovanja diljem Europe i veselimo se dolasku prvih gostiju za Uskršnje praznike, nalazimo se u situaciji da su nam državne mjere jedina slamka spasa”, zaključio je Fain.

Komentiraj