Turci su sigurni u Njemačkoj, odgovorila je Merkel na kritike iz Ankare

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Turci mogu sigurno putovati u Njemačku, rekla je u nedjelju kancelarka Angela Merkel i odbacila upozorenja iz Ankare državljanima Turske da im u Njemačkoj prijete teroristi i rasistički motivirani napadi.

Napetosti između Berlina i Ankare bujaju zadnjih mjeseci i tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu upozorenje svojim građanima koji žele posjetiti Njemačku, savjetujući im oprez zbog jačanja rasizma u toj zemlji pred izbore, protuturskih osjećaja i navodne potpore terorističkim skupinama.

“Želim jasno reći da svi turski građani mogu ovamo putovati”, rekla je Merkel u Delbruecku na sjeverozaapdu Njemačke kamo je doputovala u sklopu kampanje za parlamentarne izbore 24. rujna.

“Ovdje ne uhićujemo novinare i novinari nisu praćeni. Ovdje je zajamčena sloboda govora i vladavina prava i time se ponosimo”, rekla je Merkel.

Upozorila je na slučaj njemačko-turskog novinara Deniza Yucela koji je uhićen u Turkoj i više od 200 dana je u zatvoru. Yucel je  jedan od 12 njemačkih državljana koji su u turskim zatvorima zbog političkih optužbi, od kojih četiri imaju dvostruko državljanstvo.

“Mislimo da nema opravdanja da on bude u zatvoru, a isto to vrijedi za najmanje 11 drugih Nijemaca”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka razljutila je vladu u Ankari prošli tjedan kada je u sklopu kampanje za izbore na kojima se nada izboriti četvrti mandat, rekla da bi mogla predložiti prekid pregovora o pristupanju Turske Europskoj uniji.

Prema Anketama Merkel i njezini konzervativci, kršćanski demokrati, (CDU/CSU) u velikom su vodstvu ispred socijaldemokrata (SPD).

Komentiraj