EPA/SEDAT SUNA

Turci se hvale diplomatskom pobjedom protiv SAD-a u Siriji

Sjedinjene Države su obećale da će prestati opremati sirijske Kurde oružjem, rekli su danas iz Turske, pozvavši Washington da odmah makne svoje trupe iz sirijskog grada Manbija kojeg turske snage namjeravaju napasti, piše Reuters.

Turski zračni i kopneni napadi na sjeverozapadu Sirije, u regiji Afrin, cilj kojih je kurdska skupina YPG koju Turci smatraju terorističkom, a Amerikanci je podržavaju kao saveznika protiv ISIL-a, novi su front u građanskom ratu u Siriji koji traje sedam godina i uključuje brojne strane.

 

Turska akcija u Siriji nazvana “Opracija maslinova grana” počela je prije osam dana i Turci ne namjeravaju stati na putu prema Manbiju čak ni ako to uključuje sukob s Amerikancima koji su tamo smješteni.

 

Novost je da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost  H.R. McMaster telefonski prenio glasnogovorniku turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, Ibrahimu Kalinu, da Amerikanci više neće snabdijevati YPG oružjem.

Kako piše Reuters, ovaj američki potez u Ankari će biti shvaćen kao diplomatska pobjeda u situaciji kada Turci na terenu, skupa s njihovim sirijskim saveznicima, ne napreduju pretjerano dobro.

Ali Turci sada očekuju i da Amerikanci odu iz Manbija. Na taj zahtjev State Department još nije odgovorio.

Ako Turci dođu do Manbija, to bi ugrozilo američke pokušaje da stabiliziraju taj dio Sirije. Amerikanci tamo imaju 2000 vojnika koji su dio međunarodne koalicije protiv ISIL-a.

Prema tvrdnjama iz Turske, od početka “Maslinove grane” Turci i sirijski saveznici izgubili su 20 ljudi, a na drugoj strani gubici iznose 394 čovjeka. Kurdi pak tvrde da je taj broj pretjeran.

 

Britanski promatrači u Siriji rekli su da je u Afrinu poginulo 36 civila, od čega desetero djece. Njihove broje kažu i da je poginulo 59 boraca YPG-a i najmanje 69 na strani turskih saveznika. Po njima, poginulo je sedam turskih vojnika i još najmanje sedam ih je nestalo.

 

 

Komentiraj