Turci krenuli na Kurde, saveznike SAD-a

Turska vojska pokrenula je ofenzivu u sjevernoj Siriji što bi moglo dovesti do izravnog sukoba s kurdskim snagama, saveznicima SAD-a u borbi protiv ISIL-a.

Da je ofenziva počela potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Turska želi stvoriti “sigurnu zonu” u kojoj neće biti kurdskih snaga i u koju bi se trebalo naseliti dio od 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica koje su trenutačno u Turskoj, piše BBC a prenosi N1.

Donald Trump povukao je američke trupe s tog područja, ali tvrdi da bi se Turska mogla suočiti s ekonomskim posljedicama.

Kurdi su bili ključni saveznici SAD-a u borbi protiv ISIL-a u Siriji. Odluku predsjednika Trumpa o povlačenju Kurdi su doživjeli kao zabijanje noža u leđa.

On je pak odgovorio prijetnjama da će “potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo” ako turska vojska poduzme akciju u Siriji koju će smatrati kao “prekoračenje granice”, nakon njegove odluke u nedjelju da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije.

Kurdi u svojim zatvorima drže tisuće boraca ISIL-a i njihovih članova obitelji pa je nejasno hoće li ih i dalje moći držati u kampovima i zatvorima ako krenu u borbu s turskom vojskom.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]