Tuniške vlasti su odlučile da će “iz humanitarnih razloga” primiti 40 migranata, među kojima su dvije trudnice, kojima je u pomoć pritekao trgovački brod koji već dva tjedna ispred Zarzisa, na jugu Tunisa, čeka na odobrenje za pristajanje.

“Iz humanitarnih razloga primit ćemo 40 migranata”, rekao je u subotu navečer premijer Youssef Chahed na plenarnoj sjednici parlamenta posvećenoj glasovanju o povjerenju ministru unutarnjih poslova.

Brod “Sarost 5”, trgovački brod koji plovi pod tuniškom zastavom, već je oko dva tjedna usidren ispred Zarzisa.

“Unatoč kašnjenju u donošenju odluke, zadovoljni smo i rasterećeni”, reagirao je u razgovoru za AFP kapetan broda Ali Hajji, dodajući da su migranti “veoma umorni i žele ući u Tunis”.

Kapetan još nema odobrenje za pristajanje u luku Zarzis, ali na to “neće trebati dugo čekati nakon premijerove objave”, dodao je.

Migranti – podrijetlom iz Afrike južno od Sahare i iz Egipta – koji su iz Libije isplovili na gumenom čamcu, pet dana su plutali morem a onda ih je, ne zna se točno kad, uočio brod Caroline III koji je poslala malteška spasilačka služba.

Taj je brod zatim nazvao talijansku, francusku i maltešku obalnu stražu koje su “odbile prihvat spašenih migranata uz obrazloženje da su im najbliže luke u Tunisu”, požalile su se u priopćenju tuniške nevladine organizacije.

Migrante, među kojima je bilo osam žena, na kraju je preuzeo “Sarost 5”.

Malta u načelu prima samo migrante spašene u njezinim teritorijalnim vodama i one kojima je nužna hitna medicinska pomoć.

Tunis je među zemljama koje se spominju kao mjesto osnivanja prihvatnih centara za migrante ili “platforma za iskrcavanje izvan Europe” o čemu se dogovorilo 28 članica EU-a na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu.

Komentiraj