TUGA U INDIJI: Preminula voljena političarka Sushma Swaraj

Jedna od najpoznatijih indijskih političara, bivša ministrica vanjskih oslova, Sushma Swaraj, preminula je u utorak u 67. godini života nakon srčanog udara, javljaju indijske agencije.

Swaraj je bila popularna političarka u prvom mandatu Vlade Narendre Modija, a na mjestu ministrice vanjskih poslova bila je pet godina. Postala je vrlo popularna nakon što je preko društvene mreže Twitter pomagala Indijcima koji su ‘zapeli’ u stranim državama.

Swaraj je 2016. godine bila na transplataciji bubrega, a posljednjih je godina bila u lošem zdravstvenom stanju. Upravo zbog lošeg zdravlja nije se kandidirala na nedavno održanim općim izborima.

“Veličanstveno poglavlje u indijskoj politici je završeno”, napisao je Modi na Twitteru. Dodao je kako Indija tuguje zbog odlaska cijenjene političarke, koja je svoj život posvetila javnoj službi i pomaganju siromašnima. “Bila je neiscrpan izvor inspiracije”, poručio je Modi.

Od bivše ministrice oprostio se i indijski predsjdnik Ram Nath Kovind, koji je rekao kako je Indija izgubila veliku ličnost, koja je utjelovila dostojanstvo, hrabrost i inegritet u javnom životu. “Uvijek je bila spremna pomoći drugima, a ostat će zauvijek upamćena zbog voje službe indijskom stanovništvu”, napisao je na Twitteru Kovind.

Nakon vijesti o smrti Swaraj stotine ljudi okupilo se ispred njenog doma, a mnogi od njih bili su u velikomn šoku.

Komentiraj