EKSKLUZIVNI DETALJI o naličju kontroverznog pokušaja nabave naoružanja za obranu Hrvatske koja se prometnula u veliku blamažu te koju u Srbiji i danas slave kao jednu od njihovih najbolje osmišljenih i medijski eksploatiranih špijunskih akcija

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio je uvjeren da kanadski poduzetnik Anton Kikaš koji je u kolovozu 1991. uhićen kada je pokušao prokrijumčariti 18 tona oružja za obranu Hrvatske, nije bio tek naivni pripadnik hrvatske dijaspore s misijom da pomogne Hrvatskoj, nego je ozbiljno sumnjao da je Kikaš zapravo agent koji je surađivao s više stranih obavještajnih službi, uključujući i notorni KOS.

Tu informaciju za Nacional su potvrdila dva posve neovisna izvora, precizno navodeći veći broj javnosti dosad posve nepoznatih tvrdnji o okolnostima neslavno propalog Kikaševa pokušaja da pomogne naoružati Hrvatsku na početku Domovinskog rata.

Anton Kikaš našao se opet u središtu pozornosti hrvatske javnosti nakon što je prije nekoliko dana u Zagrebu održana svečana premijera filma kontroverznog redatelja Jakova Sedlara, snimljenog upravo o misiji u kojoj je Kikaš nominalno htio pomoći da se Hrvatska naoruža. Tih dana Kikaš je dao i više intervjua za razne medije, iznoseći svoje viđenje tih turbulentnih događaja. Dao je i veliki intervju za emisiju “Bujica” Velimira Bujaneca, koja se emitirala na većem broju lokalnih televizija, u kojima je za propast te operacije pokušao posredno optužiti Josipa Manolića koji je u to vrijeme bio hrvatski premijer.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

PREKOPixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakPetrov: Kodeks o etičnom ponašanju zastupnika za dva do tri mjeseca
Sljedeći članakNedaleko od Mosula pronađeni deseci ubijenih iračkih civila
Berislav Jelinić je istraživački novinar sa više od dvadeset godina radnog iskustva u vodećim hrvatskim tiskanim i elektroničkim medijima. Diplomirani je kriminalist sa apsolviranim studijem novinarstva, te stečenim zvanjem EMBA nakon završene Cotrugli Business School. Radio je kao novinar i urednik u tjednicima Globus, Studio, Arena, Aktual, dnevnim novinama Jutarnji list, na OTV-u, te autorski surađivao na projektima emitiranim na HTV-u i TV Mreži, ali najveći dio profesionalnog angažmana aktivan je u Nacionalu. Početkom 2014. izdao je knjigu pod naslovom Zašto je ubijen Ivo Pukanić. Godinama je aktivan u nevladinom sektoru vezanom uz razvoj transparentnosti pravosuđa. Tijekom posljednjih pet godina aktivan je član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, gdje je odradio i jednogodišnji predsjednički mandat.