Tuđen: “Zaboravlja se da su Dinamovi treneri s Belinom na čelu nastupili s otvorenim pismom protiv Ćire”

Branko Tuđen bio je glavni urednik Večernjeg lista (1992.-2001.) i Sportskih novosti (2001.-2008.), a s njim smo razgovarali povodom četrdesete obljetnice Dinamova osvajanja nogometnog prvenstva Jugoslavije i objavljivanja biografske knjige o Velimiru Zajecu. Između ostalog, Tuđen se u razgovoru s Draganom Đurićem za Nacional osvrnuo i na njegov odnos s legendarnim Dinamovim trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem.

“Moje druženje s Ćirom traje od 11. prosinca 1980. kada je prvi put predstavljen u Maksimiru. Sada je aktualna ta Dinamova obljetnica, 40 godina od Dinamova osvajanja naslova jugoslavenskog prvaka, Ćiro je u elementu, mladi Španović je objavio knjigu o Zajecu, bilo je nekoliko promocija i proslava, Vitez je nešto radio s Histrionima”, rekao je Tuđen i dodao da je on zapravo jedini živući novinar koji je o 1982. izravno izvještavao kao novinar sportske rubrike Večernjeg lista.

“Dočekao sam Ćiru 11. prosinca 1980. na dolasku iz Rijeke s pokojnima Ivom Tomićem i Ivanom Topićem, bio blizu svim Ćirinim eskapadama koje on sada prikazuje drukčijima. Zaboravlja se da su Dinamovi treneri s Belinom na čelu nastupili s otvorenim pismom protiv Ćire. Ne znam što već nije rečeno”, rekao je Nacionalu Tuđen.

Poručio je da je Ćiro genijalac medijskog prostora, ali i priznao da se boji za njega. “Ćiro je istodobno živio i živi nekoliko paralelnih života. Postoje sigurno „kosturi iz ormara“ koje zasad on vrlo dobro kontrolira kako ne bi iskočili, ali se može dogoditi da poslije smrti oni pomute njegovu ovozemaljsku slavu. Kad Ćiro umre, njegov sprovod će ići od Trga bana Jelačića do Mirogoja”, rekao je za Nacional Tuđen.

Podsjetimo, nedavno je obilježena 40. godišnjica otkako je Dinamo, nakon 24 godine ‘posta’ osvojio naslov prvaka bivše države. Taj naslov kao da predstavlja najsjajniju kariku u više od stoljeća organizirane povijesti zagrebačkog nogometa.

A koliko je ta ’82. bila važna znao se prisjetiti i sam Ćiro: “Vrlo često me pitaju što je važnije: ’98. gdje smo bili treći ili ’82 kada smo osvojili prvenstvo Jugoslavije nakon 24 godine. Za mene je uvijek važnija ’82! Jer ona je imala jedan osobiti naboj, nešto sasvim drugo od športskog. Bio je to jedan sociološki i patriotski naboj! Tako da ’82. godina ostaje za mene kao moja najznačajnija godina”, rekao je.

Tog 2. svibnja 1982. godine Dinamo je pogotkom Kranjčara iz 32. minute slavio protiv Budućnosti iz tadašnjeg Titograda, danas Podgorice. Dvoboj protiv Budućnosti bio je revijalnoga, slavljeničkog karaktera jer Dinamo je naslov osigurao i znatno prije tog, zadnjeg kola…

Veliki interes javnosti i zaljubljenika u sport i zagrebački nogomet nedavno je razveselila vijest da je svjetlo dana ugledala knjiga ‘Zeko – biografija Velimira Zajeca’ novinara i strastvenog dinamovca Sanjina Španovića. Knjiga govori o životu nekadašnjeg igrača, trenera i direktora Dinama, ali i grčkog Panathinaikosa.

Uz mnoge detalje i dosad nepoznate informacije, Španović prati Zajeca od trenutka kada drugi put dolazi u omladinski pogon Dinama, preko legendarnog naslova 1982. godine, nastupa na svjetskom prvenstvu iste godine u Španjolskoj, odlaska u Panathinaikos i ulaska s tom momčadi u polufinale Lige prvaka, do ozljede koja mu je prekinula karijeru, direktorskih uloga u Dinamu i Panathinaikosu, kao i trenerskih u ta dva kluba i engleskom Portsmouthu, ali i promjene i povratka imena Dinamo.

>> Sanjin Španović napisao je sjajnu biografiju legendarnog Velimira Zajeca: “Knjiga o Zeki je knjiga o povijesti Dinama, ‘lektira’ za generacije koje dolaze”

Cijeli intervju s Brankom Tuđenom pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj