Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković jutros je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao najavljene nagrade za protupožarne snage.

“Naravno da sam i ja zadovoljan i sretan što će protupožarne snage dobiti nagradu od Vlade Republike Hrvatske, ali ovdje apeliram i na vatrogasce, oni su skupa s protupožarnom eskadrilom gasili požare, i njih treba nagraditi. Mnogi su otišli s posla, a kod profesionalnih postrojbi postoje kolektivni ugovori, tako da će se taj problem puno lakše riješiti. Vatrogasci također zaslužuju određene nagrade”, rekao je Tucaković.

Predviđa da će troškovi gašenja požara ove sezone premašiti 7 ili 8 milijuna kuna i odnosu na prošlu godinu. Također, kaže kako se već najesen treba krenuti s pripremom za sljedeću protupožarnu sezonu. “Sam sustav i sam program Vlade treba već sad pripremiti. Naravno, da ga prate i financije. Iz analize izvući naučene lekcije, moramo se zimi pripremati za ljeto, za požare, a ljeti za poplave”, rekao je Tucaković dodajušći kako je vrlo važan rad jedinica lokalne samouprave i preventivno djelovanje svih drugih subjekata ministarstva.

Tucakovišć smatra da treba popraviti status vatrogasaca. “Vatrogastvo je najjača perjanica sustava civilne zaštite, i u nju se mora ulagati u smislu edukacije i obuka da bismo imali jedinstveni sustav. Stožeri civilne zaštite i načelnici općina moraju biti educirani. Oni se pripremaju za samo upravljanje”, objasnio je.

Komentiraj