Za područje grada Pazina  istarski župan  Valter Flego proglasio je elementarnu nepogodu pošto su nedavno tuča i poplava na poljoprivrednim kulturama i zgradama učinile veliku štetu, koja, po prvim procjenama, iznosi deset milijuna kuna.

Kako je priopćeno iz ureda istarskog župana, u odluci o proglašenju elementarne nepogode Županijsko povjerenstvo za procjenu štete zaduženo je da u suradnji s gradskim povjerenstvom utvrdi štetu na poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim nasadima, posljedice na poljoprivrednu djelatnost na tom području te štetu od poplava na zgradama i opremi, javnim površinama, dječjim igralištima, javnim i poljskim putovima te na ostaloj infrastrukturi.

Naime, područje Pazina pogodile su dugotrajne i obilne oborine, među kojima nekoliko puta i tuča, osobito od 12. do 14. lipnja.

Već u prvoj procjeni štetu je prijavilo više od 20 poljoprivrednika s utvrđenom štetom od 30 do 60 posto,  i devet vlasnika građevinskih objekata, a znatna šteta utvrđena je i na javnoj infrastrukturi, navodi se u priopćenju iz ureda istarskog župana.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete obišlo je područje te je utvrdilo da je šteta na građevinama 5,6 milijuna kuna, na poljoprivrednim usjevima, 2,5 milijuna kuna te na javnim površinama 1,9 milijuna kuna, što je ukupno oko 10 milijuna kuna i više od 20 posto proračuna grada Pazina, koji je 2015. bio 49 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju, budući da treba još procijeniti štetu na obiteljskim kućama i okućnicama te na javnim površinama, očekuje se da će ona biti veća.

Komentiraj