Kineski predsjednik Xi Jinping je u subotu u Limi pozvao čelnike Azijsko-pacifičke zone da podrže regionalni sporazum o slobodnoj trgovini koji je predložila Kina kako bi se prebrodila praznina nakon mogućeg američkog napuštanja sporazuma TTP-a.

“Izgradnja Azijsko-pacifičke zone slobodne razmjene  (FTAAP) je vitalna strateška inicijativa za dugoročni napredak regije. Moramo oštro prionuti njezinoj izgradnji”, izjavio je kineski čelnik na godišnjem summitu Organizacije za gospodarsku suradnju Azija-Pacifik (APEC).

“Nećemo zatvoriti vrata cijelom svijetu, već ih šire otvoriti”, dodao je kineski predsjednik.

Xi Jinping se neizravno obraćao novizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je najavio protekcionističke mjere radi zaštite američkih radnih mjesta od jeftine kineske i meksičke konkurencije.

Trump je vodio kampanju protiv Transpacifičkog partnerstva (TPP)  potpisanog 2015. između 12 zemalja regije, na poticaj američkog predsjednika Baracka Obame koji se nalazi u Limi na svom posljednjem službenom putovanju.

Taj sporazum o slobodnoj razmjeni koji isključuje Kinu je “strašan i čini štetu” Sjedinjenim Državama, rekao je milijarder tijekom kampanje i oštro se suprostavio ratifikaciji sporazumu u Kongresu.

Kineski predsjednik je u Limi branio RECP, plan sporazuma slobodne razmjene između ASEAN-a (Saveza država Jugoistočne Azije), Australije, Kine i Indije, ali bez SAD-a.

Peking predstavlja RCEP kao veliku etapu u gradnji zone slobodne trgovine Azije i Pacifika (FTAAP) koja okuplja zemlje članice APEC-a i čije zaključivanje bi moglo potrajati godinama.

“U potpunosti ćemo se posvetiti gospodarskoj globalizaciji uz podržavanje multilateralne trgovine i napredovanje FTAAP-a, radeći za brzom zaključivanju pregovora o RCEP-u”, rekao je predsjednik Xi Jinping.

Kineski predsjednik će se tijekom poslijepodneva posljednji puta sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Dvadeset i jedno gospodarstvo APEC-a predstavlja 60 posto svjetske trgovine i 40 posto stanovništva.

Komentiraj